Historie

GESCHIEDENIS VAN DE B.K.U. RASSEN

Er is veel bekend over het verleden van de Brabanter, de Kraaikop en de Nederlandse Uilebaard. Maar waar hun voorouders vandaan kwamen is niet helemaal duidelijk. De Oostzeelanden, Turkije en Italië worden daarbij genoemd. Afkomst uit de Oostzeelanden lijkt het meest aannemelijk.

In de zeventiende eeuw laten veel rijke Nederlanders schilderijen maken waar hun kostbare hoenders met kuiven, baarden en ook wel pootbevedering op staan. We zien dieren die erg doen denken aan Brabanters, Baardkuifhoenders, Hollandse Kuifhoenders en de andere rassen. Meerdere schilders hebben zich zelfs gespecialiseerd in het maken van werken met deze hoenders.

De variatie die al rond 1650 aan kuifhoenders in ons land voorkomt is indrukwekkend. Alle tegenwoordige kuif-, baard- en pootbevederingsvormen komen dan ook al in uitstekende kwaliteit voor.

Uit dit materiaal zijn door de keuzes van de toen nog elitaire liefhebbers de rassen ontwikkeld tot onze Brabanter, Kraaikop en Nederlandse Uilebaard. Wij kunnen op basis hiervan aannemen dat Nederlandse hoenderliefhebbers eeuwenlang een grote bijdrage hebben geleverd aan het in standhouden van dit levend nationaal cultuurgoed.

Gelukkig zijn er ook in onze tijd nog steeds mensen die zich willen inzetten om deze rassen te behouden. Zij verdienen eenieders belangstelling!

BEKENDE HISTORISCHE PLUIMVEESCHILDERS ZIJN:

  • Gilles d”Hondecoeterhistorie
  • Melchior d”Hondecoeter
  • G. Victor
  • Jan Steen
  • A. Cuyp